Mentés

Éljen teljes értékű életet glutén nélkül! – I. rész

656
HOZZÁSZÓLÁS:

Azt, hogy glutén egyáltalán létezik, az átlagember nem is tudja, annak ellenére, hogy nap mint nap fogyasztja, és nélküle nem is képzelhető el az európai, a közel-keleti és az észak-amerikai étkezési kultúra.

A glutén másik negluténve a , már ismertebb: róla tudjuk, hogy a búza minőségére jellemző, annak sütőipari minősítésére használják. Amikor szembesül valaki a coeliákia diagnózisával, rögtön elhangzik a bűvös és attól a pillanattól kezdődően rettegett szó, a glutén, és szinte azonnal ellenségként azonosítják is.

Pedig nem ez a helyes és célravezető szemléletmód! A glutén megismerése és a gluténmentes étkezés (más szóval: diéta) a coeliákiás emberek egészségét adja vissza.

Mentés

A coeliákiáról ma már sok mindent tudunk: elsősorban azt, hogy nem igényel rendszeres gyógyszeres kezelést (ilyen gyógyszer a tudomány mai ismeretei szerint nincs is). Az is ismert tény róla, hogy valamilyen módon öröklődik, és hogy sokkal gyakoribb, mint azt feltételezték. Mára az is kiderült: nem csak gyermekbetegség! Egyrészt azért, mert a gyerekek hamarosan felnőnek, és megfelelő étkezés mellett hosszú életűek lesznek, másrészt azért, mert bármely életkorban jelentkezhetnek a tünetei, illetve a meglévő tünetek alapján bármikor diagnosztizálható. “Csak” olyan orvos kell hozzá, aki tudja, mit kell keresnie …

Az egyetlen, ám hatékony és teljes értékű gyógymód a glutén teljes kiiktatása az étkezésből, azaz semmiféle olyan ételt nem szabad elfogyasztani, ami glutént tartalmazó gabonából készült, még akkor sem, ha a glutén mennyisége minimális. Ezt az “egyszerű” szabályt betartani és betartatni azonban nem könnyű. Nem lehet a ‘hagyományos’ kenyeret, péksüteményt, cukrászsüteményt megenni, nem lehet egy étterembe ‘csak úgy’ beülni, de még egy baráti sörözésen, vagy születésnapi bulin részt venni is alapos előkészítést, utánajárást igényel.

A gluténmentes táplálkozás teljes szemlélet- és életmódváltást igényel, nemcsak az érintett beteg, hanem teljes környezete, családja számára és részéről is. A “beteg” kifejezés csak addig illeti meg a coeliákiást, amíg a tünetei alapján a diagnózist nem állítják fel, és nem kezdi el a gyógyító diétát. Aki a szigorú szabályokat betartva él és ügyel az étkezésére, annak egészsége hosszabb-rövidebb időn belül teljesen helyreáll, addigi tünetei megszűnnek, és a megfelelő étkezés mellett teljes értékű életet élhet.

A szervezet regenerálódása egyénenként is nagyon eltérő idő alatt történhet meg és sok tényezőtől függ: az illető életkora, egyéni érzékenysége, a kialakult járulékos betegségek súlyossága, pszichikai tényezők, egyéb adottságok stb.
Mindenkinek tudatában kell lennie, hogy a gluténmentes táplálkozás, a ‘diéta’ élethosszig tart!

656
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

568

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés